Karamanlıların Göç Hikayesi Programında Duygulu Anlar Yaşandı.

Kısa adı HOKAF olan Hollanda Karamanlılar Federasyonu tarafından, 'Hollanda'ya Göç'ün ve Karaman Çarşı Yangını'nın 60'ncı Yılı Anma Programı' tertip edildi, programda duygulu anlar yaşandı.

Yayın: 22 Ekim 2024 - Salı - Güncelleme: 22.10.2024 17:44:00
Editör -
Okuma Süresi: 6 dk.
Google News

Apeldoorn ve Utrecht kentinde yaşayan, 1964 Karaman Çarşı yangınını bizzat gören, bazı büyüklerin de bizzat katıldığı anma programında, gözyaşı ve hüzün hakimdi.

Geçtiğimiz Pazar günü Apeldoorn Orpheus Tiyatro Salonu'nda gerçekleştirilen duygu yüklü ve anlamlı program, katılımcıların büyük takdirini kazandı.

Karaman'dan gelen Ümit Özyurt tarafından sunulan, 500 kişinin katıldığı, yaklaşık 4 saat süren programa, T.C. Deventer Başkonsolosu M. Hakan Cengiz, Denk Partisi Milletvekili Doğukan Ergin, Deventer Din Hizmetleri Ataşesi Hüsnü Özmen, UID genel merkez teşkilatlanma başkan yardımcısı ve MKYK üyesi Hakan Geçol, UID Hollanda Başkanı Ertuğrul Kurt, Horecabond Nederland başkanı Tarık Saki, DEİK-DTİK Limburg Bölge Temsilcisi Murat Ateşalp, Hollanda Yozgatlılar Federasyonu Başkanı Tahsin Özer, Hollanda Konya Vakfı Başkanı Hidayet Esenkaya, Müsiad Hollanda Turizm Birim Başkanı Gültekin Eser, Hollanda Beyazay Derneği Başkanı Aynur Çakır ve yardımcısı Fikret Gür, Hollanda Nevşehirliler Derneği Başkanı Şengezer Kürk, İOT Başkanı Zeki Baran, Karaman Köy dernek başkanları, sponsorlar ve davetliler katıldı.

Burak Tanrıverdi’nin Kuran-ı Kerim tilaveti ve İstiklal Marşı ile başlayan programda, HDV Apeldoorn Eyüp Sultan Camii Din Görevlisi Aydın Yılmaz tarafından dua edildi.

HOKAF Başkanı Zekeriya Arslan, hem Karaman Çarşı Yangını’nın acı dolu anılarını hem de 60 yıl önce başlayan göç hikayesini anlatarak, Türk toplumunun Hollanda’ya yerleşme sürecinin tarihini ve yaşanan zorlukları bir kez daha gözler önüne serdi.

-HOKAF'a Üyelik Çağrısı-

Zekeriya Arslan, Karamanlıların yangın sonrasında Avrupa’ya göç etmek zorunda kaldığını ve bu zorlu yolculuğun Hollanda’da kök salan bir toplumun doğuşuna yol açtığını belirtti. Aynı zamanda, Hollanda Karamanlılar Federasyonu(HOKAF)'na üye olma çağrısında bulunarak, bu tarihi mirası ve kültürel bağı korumanın önemine değindi.

-60'ncı Yıl Belgeseli-

HOKAF tarafından, 'Göç'ün ve Karaman Çarşı Yangını'nın 60'ncı Yılı Anısı'na özel olarak hazırlanan belgesel izlendi. Duygu yüklü belgesel salonda bulunanları geçmişe götürdü, o eski günler yad edildi.

Yurtsever Group'un ana sponsorluğunda tertip edilen programın devamında, Hollanda'da doğup büyüyen Karaman'ın öz evlatları Ekrem(18) ve Hamza Ethem(14) Yılmaz kardeşlerin akordiyon performansları görülmeye değerdi.

Daha sonra kürsüye gelen Deventer Başkonsolosu M. Hakan Cengiz ise konuşmasında, Hollanda’daki Türk toplumunun bu ülkede bıraktığı derin iz ve emeği hatırlattı. Cengiz, "Bu akşam izlediğimiz belgesel, Türk toplumunun bu ülkeye kattığı değeri ve tarihin akışını nasıl şekillendirdiğini bir kez daha gözler önüne serdi. Hem bu filmi hazırlayanlara hem de bu geceyi organize eden HOKAF’ın kıymetli yöneticilerine ve başkanına teşekkür ediyorum. Türk toplumunun tarihi, bugün burada yaşadığımız toplumların bir parçası haline geldiği gerçeğini unutturmamak büyük bir sorumluluk," dedi.

-Bu gibi programlar, tarihimiz ve geleceğimiz açısından büyük bir öneme sahip-

Başkonsolos  Cengiz, "Hollanda’nın dört bir yanında Türklerin emeği var. Bu sadece fiziksel olarak değil, kültürel ve ekonomik olarak da ülkeye sağlanan katkılarla kendini gösteriyor. Ancak bu gerçeği görmezden gelen, Türk toplumunun bu katkılarını unutturmak isteyen çevreler de var. İşte bu yüzden, bu gibi etkinlikler ve filmler, bizim tarihimizi, büyüklerimizin mücadelesini ve geleceğimizi hatırlatmak açısından büyük bir öneme sahip. Geçmişimizi aktarmak büyük bir sorumluluktur. Bu sorumluluğu bugüne kadar başarıyla taşıdığınız gibi, gelecekte de aynı kararlılıkla taşıyacağınıza inancımız tamdır. Bugün burada olmak, bu hikayeye şahitlik etmek benim için de büyük bir gurur kaynağı," dedi.

Tiyatro sanatçısı Ömer Atıf’ın hazırladığı Türkçe kelimelerle dolu nostaljik bir video sunumu, izleyiciler tarafından beğenildi. Programda ayrıca Eğitimci/Siyasetçi ve aslen Karamanlı olan Ayhan Tonca, babası üzerinden Karamanlı göçmenlerin yaşadığı zorlukları ve mücadeleleri anlatan bir anı paylaştı.

-Hollanda'ya İlk Gelen Büyükler Unutulmadı-

Programın ilk bölümünün sonunda, 1964 yılında Karaman'daki yangını bizzat gören Mustafa Aydınlı ile Mustafa Kemal Karaköse sahneye davet edildiler ve kendilerine HOKAF yönetimi tarafından çiçek takdim edildi.

Programın ikinci bölümünün başında ise programa katkı sunan sponsorlara plaket sunuldu.

Programın son bölümünde ise sahneye büyük tezahüratlarla gelen ünlü sanatçı Uğur Işılak, katılımcılara unutulmaz anlar yaşattı.

-Bende Bizzat Gurbetçi Evladıyım-

Kendisinin de bizzat gurbetçi evladı olduğuna vurgu yapan Uğur Işılak, Almanya'da yaşadığı zorlukları dile getirdi. Söylediği birbirinden güzel parçalarla geceye damgasını vuran Işılak, kendisini izlemeye gelenlerle de hatıra fotoğrafı çektirmeyi ihmal etmedi.

Programda ayrıca, Karamanlı Filografi sanatçısı Kezban Arslan'ın tabloları yer alırken, yazarlar Gülsemin Koca ve Elife Akkar Küçük ise kitaplarını imzaladılar. Program, toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.

Haber: Mehmet Ali Topcu

Ek Fotoğraflar
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.