Pancar Üreticilerinin Sorunları Masaya Yatırıldı

Ekonomi Yayın: 17 Eylül 2020 - Perşembe - Güncelleme: 17.09.2020 12:57:00
Editör - Administrator
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

Karaman Ziraat Odası ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya Ereğli Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Talha Üzer, Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, Meclis Başkanı Mustafa Kansız ve Meclis Üyeleri, Karaman Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Bilal Sarman, Kazımkarabekir Ziraat Odası Başkanı Muammer Harmandar, Mauscular ve Pancar Eken Köy Muhtarları katıldı. 

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram yaptığı açıklamada; Geniş katılımlı, çözüm amaçlı yapılan toplantıda, pancar nakliyecilerinin kantarlardan ucuza tuttuğu ve buna %15 ilave edilerek belirlenen maus ve direk fabrikaya gönderilecek olan 315 bin ton pancarın, Türk Şeker tarafından ödenecek olan paranın çiftçiyi ve nakliyecileri zor durumda bırakması sorunu ve  görüşmeler hakkında bilgi verdiklerini söyledi.

Bu yıl Türk Şeker tarafından alınan yeni bir kararla nakliye paralarının çiftçiye ödeneceği, nakliyecilerin ise bu parayı yükleme yaparken çiftçiden nakit alırız sorununun gündeme geldiğini belirten Bayram, " Bu sorunların çözümü amaçlı Ankara’da geçtiğimiz hafta Ak Parti Karaman Milletvekillerimiz ve Pankobirlik Ereğli Kooperatifi Başkanının katılımıyla Türk Şeker Genel Müdürümüz ile yaptığımız görüşmede ve dün Ereğli’de Pankobirlik ev sahipliğinde yaptığımız toplantıda tüm çabalarımıza rağmen maalesef bir sonuç alamadık.” ifadelerini kullandı.

Başkan Bayram açıklamasını şöyle sürdürdü:

" Bugün tüm bu gelişmeler hakkında Ziraat Odamızda gerçekleştirdiğimiz toplantıda Pancar üreten köy muhtarlarımıza ve ekicilerimize sorunlar için yaptığımız çalışmalarımızı anlattık. Toplantıda genel olarak, Türk Şeker Genel Müdürlüğünün konular hakkında genel olarak çiftçimizin sorunlarını çözeceği beklentisi devam etmektedir. Pancar çiftçimizin mağduriyetinin giderilmesi gerekiyor. Kantar fiyatlarında farklar oluşması, özellikle Karaman kantarının taşıma fiyatının Karapınar’dan ton/ km fiyatı 10 TL. düşük olması kabul edilebilir gibi değildir. Ereğli Şeker Fabrikasına aynı ovada üretim yapan, yol ulaşım şartları aynı olan Karaman çiftçisi, taşıma şirketi tarafından alınan bedelle mağdur edilmiştir. Karaman taşıma ihalesini alan şirketin “benim iş bitirme evrakına ihtiyacım var zararına da olsa tuttum” demesine rağmen Karaman çiftçisinin yaklaşık 315 bin ton pancarın kantar fiyatları baz alınması ve çiftçimizin yaklaşık 4,5- 5 milyon TL. civarında fazla para ödeme yapması kabul edilemez bir durumdur. Devlet yetkililerimizden bir an evvel üreticimizin sorunlarının çözüme kavuşturulması beklentimizdir." Dedi.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.