Ünlü Kardiyolog Uyardı: COVID-19 Aşıları Kalp Krizi Riskini Azaltıyor,
"COVID-19 aşıları kalp sağlığını tehdit ediyor mu?” sorusuna uzman bir isimden bilimsel yanıt geldi. Kardiyolog Dr. Ahmet Yılmaz, yaptığı kapsamlı bir açıklama yaptı.

Kardiyolog Uyardı: COVID-19 Aşıları Kalp Krizi Riskini Azaltıyor, Enfeksiyon Asıl Tehdit!
Toplumda zaman zaman tartışma konusu olan “COVID-19 aşıları kalp sağlığını tehdit ediyor mu?” sorusuna uzman bir isimden bilimsel yanıt geldi. Kardiyolog Dr. Ahmet Yılmaz, yaptığı kapsamlı açıklamada, dünya genelindeki bilimsel veriler ışığında COVID-19 aşılarının kalp sağlığı üzerindeki etkilerini değerlendirdi.
“Aşılar kalbi koruyor, enfeksiyon riski artırıyor”
Pandemi boyunca ortaya atılan spekülasyonlara karşın, geniş çaplı çalışmaların COVID-19 aşılarının kalp hastalıkları riskini artırmadığını; aksine, kalp krizi, inme ve benzeri ciddi olayların görülme oranını azalttığını belirten Dr. Yılmaz, şu ifadeleri kullandı:
“İngiltere’de 46 milyon kişi üzerinde yapılan araştırmada, aşılama sonrası kalp krizi, inme ve arteriyel tromboz vakalarında %10 ila %27 oranında azalma saptandı. Venöz tromboz vakalarında da benzer bir düşüş gözlendi.”
Miyokardit vakaları nadir ve genellikle hafif seyrediyor
mRNA aşıları sonrası nadiren miyokardit ve perikardit gibi vakalar görüldüğünü söyleyen Dr. Yılmaz, bu durumun özellikle genç erkeklerde ve ikinci dozdan sonra ortaya çıktığını ancak çoğunlukla hafif seyrettiğini vurguladı:
“100.000 kişide 22 ila 64 vaka gibi düşük oranlardan söz ediyoruz. Üstelik bu durumlar genellikle kısa sürede tedavi edilebiliyor. Önemli olan şu: COVID-19 geçiren aşısız bireylerde miyokardit riski, aşılananlara göre 2-3 kat daha fazla.”
1.9 Milyon Kişilik Uluslararası Çalışma: Kalp Krizi Riski %50 Düşüyor
Aşılanmanın kardiyovasküler komplikasyonları önleyici etkisine de değinen Dr. Yılmaz, dünya genelinde 1.9 milyon hastayı kapsayan bir çalışmayı örnek gösterdi:
“Aşılanmış bireylerde COVID-19’a bağlı kalp krizi, inme, kalp yetmezliği gibi komplikasyonlar %30 ila %50 oranında daha az görülüyor. Aşılar, kalbin yükünü azaltarak dolaylı olarak kalp sağlığını koruyor.”
Uzun dönem güvenilirlik net: Aşılar ani kalp ölümlerine yol açmıyor
Avustralya ve Avrupa’da yapılan uzun dönemli gözlemsel çalışmaların, COVID-19 aşılarının ani kardiyak ölüm riskini artırmadığını gösterdiğini belirten Yılmaz, kalp hastalığı geçmişi olan bireylerde dahi güvenle uygulanabildiğini söyledi.
COVID-19 Enfeksiyonu Asıl Tehlike!
COVID-19 hastalığının bizzat kendisinin kalp sağlığı için ciddi bir tehdit olduğunun altını çizen Dr. Yılmaz, şu istatistikleri paylaştı:
-
Kalp krizi riski 3-8 kat, inme riski 3-7 kat artıyor
-
Miyokardit ve kalp yetmezliği COVID-19’da çok daha yaygın
-
Uzun COVID sonrası kalp hastalıkları riski 1 yıl boyunca yüksek seyrediyor
“Aşılar, sevdiklerimizi koruyan en etkili kalkan”
Aşı karşıtlığının sosyal medya kaynaklı yanlış bilgilerle beslendiğini ifade eden Yılmaz, halkı bilimsel gerçeklerle buluşmaya davet etti:
“Aşılar kalp krizi riskini artırmıyor, aksine azaltıyor. Özellikle kalp hastalarının mutlaka aşı olması gerekiyor. Amerikan Kalp Derneği (AHA) ve Avrupa Kardiyoloji Derneği (ESC) da bu yönde açık tavsiyelerde bulunuyor.”
“Toplum sağlığı için aşılanalım”
Dr. Ahmet Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı:
“COVID-19 aşılarının kalp sağlığını olumsuz etkilediğine dair hiçbir bilimsel kanıt yoktur. Tersine, hem bireysel hem toplumsal düzeyde kalp sağlığını koruyucu etkileri vardır. Halkımızı, aşılarını zamanında olmaya ve sağlık uzmanlarından bilgi almaya davet ediyorum.”