Tarım İl Müdürlüğünden "Çiftçi Tarla Okulu Projesi"

Yayın: 08 Mayıs 2019 - Çarşamba - Güncelleme: 08.05.2019 12:14:00
Editör - Administrator
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

İlimiz 2018 yılında ülkemiz genelinde 588 bin 442 ton elma üretimi ile ikinci sırada yer almaktadır. (2018 TÜİK) Bakanlığımızca 2012 yılında yapılan Bitki Sağlığı ve Karantina Bölge toplantılarında alınan kararlar neticesinde 2014 yılından itibaren İl Müdürlüklerimiz tarafından bitki sağlığı eğitim çalışmalarının tarla okulları şeklinde gerçekleştirilmesi kararlaştırılmış olup, hazırlıklı olmak bakımından 2013 yılında  “Çiftçi Tarla Okulu” eğitim modelinin pilot çalışmaları yapılacaktır denilmektedir. 
Bu bağlamda; Ülkemizde bitki sağlığı uygulamalarında çiftçi eğitimlerine yeni bir vizyon ve ivme kazandırmak amacıyla Bakanlığımızca yaygınlaştırılmaya çalışılan “Tarla Okulları” çiftçi eğitim yayım çalışmaları çiftçilerimizin katılım ve motivasyonlarının sağlanarak planlanması yapılmaktadır.
Çiftçi tarla okulu eğitimlerinde şu temel hedeflere yer verilmiştir: Çiftçinin gerçek ihtiyaçları doğrultusunda eğitimler verilmesi. Zirai Mücadele, Ekonomik Zarar Eşiği (EZE) vb. kavramlarda farkındalık oluşturulması, ürünlere göre ana hastalık ve zararlıların tanınması, ürün ve zararlı organizmaların biyolojik dönemlerine göre izlenmesi, kimyasal mücadeleden önce alınması gereken tedbirler, mücadele esnasında dikkat edilecek hususlar, üretim sırasında kayıt ve izlenebilirliğin sağlanması bilincinin üreticilere aktarılması.
2019 yılında “Tarla Okulları Projesi” kapsamında; İl Müdürlüğümüz Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü teknik elemanlarınca İlimizde 5 köy ve 3 ilçede 440 üreticinin katılımı ile; Elma ve Kirazda görülen Hastalık ve Zararlılar, Yetiştiricilik, Budama, Bitki Besleme gibi konularda köy odalarında ve İl Müdürlüğü toplantı salonunda teorik ve meyve ağaçlarında budama konusunda uygulamalı eğitimler verildi. 
“Tarla Okulları Projesi” kapsamında Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğümüz, Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü işbirliği ile 27 Şubat 2019 Çarşamba günü İl Müdürlüğü toplantı salonunda "Akdeniz Meyve Sineği ve Mücadelesi" konulu toplantı düzenlenmiştir.
Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı V. Dr.Miraç YAYLA ve Bitki Zararlıları Bölüm Başkanı Dr. Adalet HAZIR’ın sunum yaptığı eğitim toplantısına, İl Müdürlüğümüz teknik personelleri, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinden konu uzmanı öğretim görevlileri ile ilimizde faaliyet gösteren bitki koruma ürünü bayileri ve üreticilerimiz katılmıştır.
Yapılan eğitimde; Akdeniz Meyve Sineği'nin tanımı, biyolojisi, zarar şekli, ekonomik önemi, yayılışı, konukçuları, mücadele zamanı ve metotları, kullanılacak Bitki Koruma Ürünleri ve dozları ile nasıl mücadele yapılacağı, Entegre Mücadele Prensipleri doğrultusunda nelere dikkate edileceği anlatıldı.
2014 yılından itibaren İl Müdürlüklerimiz tarafından bitki sağlığı eğitim çalışmalarının tarla okulları şeklinde başlatılan ve 2019 yılında da devam etmekte olan  “Çiftçi Tarla Okulu” eğitim çalışmaları önümüzdeki yıllarda da devam edecektir.

 

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.