Proje Baharında Üçüncülük Ödülü

Eğitim Yayın: 15 Eylül 2017 - Cuma - Güncelleme: 15.09.2017 17:53:46
Editör - Administrator
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Mühendislik Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Buket Çarbaş, Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği (Turkish Electro Technology – TET) tarafından düzenlenen 6. TET Ar-Ge Proje Pazarı isimli yarışmanın Akıllı Enerji kategorisinde SolarSensPest Projesi ile üçüncülük ödülüne layık görüldü. 
“455 proje içerisinden Üçüncülük Ödülü”
6-7 Eylül 2017 tarihlerinde İstanbul’da organize edilen TET AR-GE Proje Baharı 6 isimli proje yarışmasına 455 tane proje başvurusu yapılırken sadece 90 proje ön elemeden geçerek finale kalmaya hak kazandı. Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Buket Çarbaş ve KTO Karatay Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Bekir Yıldız’ın TÜBİTAK TEYDEB tarafından desteklenen ve Konya Teknokent’teki FELSİM Akademi Kimya Analiz Danışmanlık San. ve Tic. Ltd. Şti. bünyesinde yürüttükleri  "SolarSensPest: Pestisit Sensörü Olarak Kullanılan Fotosentezle Elektrik Üreten Güneş Hücresi Projesi", Akıllı Enerji kategorisinde üçüncülük ödülü aldı.
“Üniversite-sanayi işbirliğinin daha da yaygınlaştırılmasını hedefleyen bir organizasyon”
Yrd. Doç Dr. Buket Çarbaş konu hakkında açıklamalarda bulunarak “TET AR-GE Proje Pazarı her yıl düzenlenen ve enerji, elektrik ve bilişim sektöründe daha özgün, uygulanabilir, ticarileşmiş ve proje pazarı geniş olan projelerin tanıtılmasını, özellikle üniversite-sanayi işbirliğinin daha da yaygınlaştırılmasını hedefleyen bir organizasyondur. Bu yarışma, sanayi kuruluş temsilcilerini ve üniversitedeki akademisyenleri bir araya getirmektedir.” dedi.
“Solarsenspest kiti, pestisit kimyasallarının analizini yapabilen bir güneş hücresidir”
Solarsenspest kitinin, pestisit kimyasallarının analizini yapabilen bir güneş hücresi olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Çarbaş, “Güneş hücresi, fotobiyoelektrokimyasal olaylara duyarlı bir sistemden oluşur ve elde ettiği elektrik akımını pestisit kimyasalları tanımak için harcar. Taşınılabilir ve diğer laboratuvar cihazlarına göre küçük olan Solarsenspest kiti, su analiz örneklerini yerinde, hızlı, duyarlı ve daha ekonomik bir şekilde yapabilmektedir. Pazar analizi yapıldığında ise su analizi yapan gıda tarım kontrol laboratuvarlarına, içme suyu satan su şirketlerine, tarım kooperatifleri ve tarım ilacı satan şirketlere, belediyelere ve hatta üniversitelerin Ar-ge laboratuarlarına yönelik olduğu söylenilebilir.” dedi. 
Projelerinin sadece Türkiye’de değil, dünyada da büyük ses getireceğine inandıklarını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Çarbaş, “Solarsenspest isimli projemizin daha geniş bir kitle tarafından duyulmasını ve melek yatırımcıların proje destek yoluyla katılımlarını bekliyoruz. Bu projede emeği geçen herkese, başta değerli hocam Prof. Dr. Hüseyin Bekir Yıldız’a ve Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Akgül’e teşekkürlerimi sunuyorum.” diyerek sözlerini noktaladı.
Yrd. Doç. Dr. Çarbaş elde ettiği başarının ardından KMÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül’ü makamında ziyaret ederek kendisine projesi hakkında bilgi verdi. Rektör Akgül de Yrd. Doç. Dr. Çarbaş’ı tebrik ederek başarılarının devamını diledi. 

 

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.