Günlük 2500 Hanenin İhtiyacı Olan Elektriği Üretiyoruz

Yayın: 26 Eylül 2017 - Salı - Güncelleme: 26.09.2017 16:49:53
Editör - Administrator
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News
Güneş enerji santrali ve çöpten elektrik üretim tesisi ile günlük 2500 hanenin ihtiyacı olan elektrik enerjisi üretiliyor.
Karaman Belediyesi, yenilenebilir enerji alanında yaptığı yatırımlarla Türkiye'de örnek belediyelerden birisi oldu. Enerji alanında yaptığı yatırımlarla ülke ekonomisine yaptığı katkının yanında kendi kullandığı elektrik tüketim giderlerinde önemli tasarruf sağlayan Karaman Belediyesi, elektrik dağıtım şirketi ile mahsuplaşarak artan üretim bedelini de belediye bütçesine kazandırdı. Özellikle katı atıkların depolanması konusunda ilkel yöntemlere son veren belediye, modern sistemler sayesinde bu katı atıkları elektrik enerjisine çeviriyor. 2015 yılında çöp depolama alanında faaliyete geçen Katı Atık Bertaraf Tesisi’nde ve Organize Sanayi Bölgesinde devreye alınan Güneş Enerji Santrali ile günlük yaklaşık 2500 hanenin ihtiyacı olan elektriği üretiyor.
Yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili Karaman’da örnek yatırımlar yaptıklarını söyleyen Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan; kurulan santraller sayesinde elde edilen enerjinin şehir şebekesine aktarılarak, belediyenin şantiyelerinde, tesislerinde, idari binasında ve su kuyularında kullanılarak yüklü elektrik maliyetini büyük oranda hafiflettiğini belirtti.
Karaman Belediyesi Güneş Tarlasından Elektrik Üretiyor
Güneş ışığından en fazla faydalanan iller arasında yer alan Karaman’ın, güneş enerjisinden elektrik üretmek için oldukça avantajlı bir konumda bulunduğunu belirten Başkan Çalışkan: “20 bin metrekarelik alana inşa edilen Güneş Enerjisi Santrali belediyemiz için önemli projelerden biridir. Türkiye'nin 1349. Karaman'ın ise 20. büyük enerji santralidir. Tesis ayrıca Türkiye'nin 220. büyük Güneş Enerji Santrali'dir. 4160 güneş paneli bulunan santral, 1 megawatt/saat elektrik enerjisi üretim kapasitesine sahiptir. Sadece konut elektrik tüketimi dikkate alındığında ise günlük 500 konutun elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilecek elektrik üretimi yapmaktadır. Bununla birlikte; şantiyelerimizde, tesislerimizde, idari binamızda ve su kuyularımızda tükettiğimiz yüklü enerji giderimizi elektrik dağıtım kurumu ile mahsuplaşarak elektrik ihtiyacımızın maliyetini düşürmüş olduk” dedi.
En Büyük Gelir ve Üretim Katı Atık Bertaraf Tesisi’nden
Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan, Belediyenin katı atık tesisinde üretilen elektriğin satışından elde edilecek gelirden % 23 pay sahibi olduğunu söyleyerek en fazla enerjinin de yine bu tesiste elde edildiğini söyledi. Başkan Çalışkan açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Karaman Belediyesi ve Çevre Altyapı Birliği işbirliğinde 2015 yılında faaliyete geçirilen Katı Atık Bertaraf Tesisi, çöp depolama alanı içerisine yerleştirilen borular vasıtası ile toplanan metan gazının 1 MW gücünde ve 600kw kapasitede çalışan jeneratörde yakılmasıyla enerji üretiyor. İşletmeci firma atıkların düzenli depolamasını yapmakla birlikte 10 yıl boyunca bize hem kira bedeli hem de satılan enerjiden % 23’lük pay verecek. Tesiste 1 MW gücünde elektrik enerjisi elde edilmekte ve bu elektrik şehir içi şebekeye verilerek günlük 2 bin konutun elektrik ihtiyacı karşılanmakta. Her iki projeye baktığımızda Karamanımız yenilenebilir enerjide örnek bir şehir olmuş aynı zamanda belediye bütçesine de büyük katkı sağlamıştır.”   
 
 
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.