Domates Güvesiyle Mücadele İçin Milli Proje

Ekonomi Yayın: 27 Eylül 2017 - Çarşamba - Güncelleme: 27.09.2017 17:27:04
Editör - Administrator
Okuma Süresi: 6 dk.
Google News

Kısa bir süre önce kurulmasına rağmen yürüttüğü bilimsel çalışmalarla adından sıkça söz ettirmeyi başaran Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, Türk tarımına ivme kazandıracak yeni bir proje yürütecek. Konya Şeker ve PANKOBİRLİK ile birlikte yürütülecek proje ile domates üretimini olumsuz etkileyen organizmaların, kimyasal madde kullanılmadan ortadan kaldırılması amaçlanıyor. 

PROJENİN AÇILIŞI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi tarafından yürütülecek “Domates Güvesi ile Biyolojik Mücadelede Kullanılan HD73 Irkının Üretim Koşullarının Ticari Formülasyonunun Hazırlanarak Üretiminin Yapılması” adlı projenin açılış töreni Konya Gıda ve Tarım Üniversitesinin konferans salonunda gerçekleştirildi.  Programa, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Mikdat Çakır, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cumhur Çökmüş,  Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünden (TAGEM) Dr. Suat Kaymak ve Aydan Alev Burçak, Konya Şeker Genel Müdürü Yavuz Erence ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı. 

DOMATES ZARARLISIYLA MİLLİ BİR MÜCADELE YAPILMADI
Programda kürsüye ilk olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünden Dr. Suat Kaynak geldi. Kaynak, “bizim projelerimize herkes başvurabilir. Bizim istediğimiz, projeyi özel sektör ile birlikte yürütmektir. Bütçenin, yüzde yetmişini bakanlık olarak biz veriyoruz ama projelerin yüzde otuzunu da diğer ortakların karşılamasını istiyoruz. Böylece yapılan araştırma geliştirme projelerinin tarafları da projenin bir parçası olmuş oluyor. Bu projeleri desteklemekteki amacımız, Türkiye’de tarımın ihtiyaç duyduğu üretime direk destek olabilecek yerli ürünler üretebilmektir. Ne yazık ki şu ana kadar milli imkânlarla domates zararlılarıyla mücadele edecek bakteriler üretilmemiş, bu projeyle de bunu başarmak istiyoruz. Türkiye’de zararlılarla mücadele için yurt dışına 600 milyon dolar ödeniyor. Büyük bir sektör ve bu sektörde milli ürünler üretmek istiyoruz, bu alandaki eksikliğimizi tamamlamak istiyoruz” dedi. 

DOMATES ZARARLISI, KİMYASAL KULLANMADAN YOK EDİLECEK 
Proje hakkında bilgi veren Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cumhur Çökmüş de “Kit ArGem dediğimiz, toplamda 25 milyon TL ile desteklenen, Kalkınma Bakanlığınca kabul edilmiş projemiz var. Ülkemizde üretilmeyen, yurt dışından ithal ettiğimiz, özellikle gıda alanında daha sonra sağlık alanına da geçecek, kimyasal kullanmadan, bakterilerle domates güvesini öldüren kit üreteceğiz. Dolayısıyla ülkemizde üretilmeyen, dışarıdan ithal ettiğimiz bu kitleri kendi imkânlarımızla üretmenin altyapısını kuracağız. Bu daha sonra özel sektöre de açılacak. İstenen kitler milli olarak üretilmiş olacak. Bu projemiz, en büyük projelerimizin başında geliyor. Domates güvesi ile mücadelenin yapılacağı bakterilerden üretilerek formülasyonun oluşturulacağı kitler, Konya Şeker ve PANKOBİRLİK ortaklığı ile üretilecek. Bu kitleri, Konya Şeker’in seralarında uygulayacağız, Pankobirlik ile Türkiye’de ticari olarak satılmasını sağlamış olacağız. Proje, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesinin yürütücülüğünde, Konya Şeker, PANKOBİRLİK ve Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü’nün ortaklığında yürütülecek” şeklinde konuştu.  


“RECEP KONUK’UN VİZYONU BU PROJELERLE DAHA İYİ ANLAŞILDI”
AK Parti Karaman Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk’un vizyonunun bu projelerle daha iyi anlaşıldığını ifade eden Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mikdat Çakır da bu tür projelerde çiftçinin milli olarak kendi ihtiyaçlarına çare olabildiğini kaydetti. Mikdat Çakır, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “İnsanlar kimyasallarla doğayı bozuyorlar. Önce ticari kaygılarla bozdular ve tekrar düzene sokmak için de bizim paramızı alıyorlar. Bu parayı dışarı göndermemek için yapılabilecek iş bu ürünleri kendi imkânlarınızla üretmenizdir. İşte bu projenin amacı budur. Dünyada herkes tarım ve gıda isminden kaçarken Recep Konuk, Gıda ve Tarım Üniversitesi kurdu, bunun ne demek olduğunu anlamamız gerekiyor. Bu büyük bir vizyondur. Türkiye’de hiçbir üniversitenin arkasında üretici güç yok. Üretici gücün kurduğu bir üniversite yok. Topraktan çatala kadar gelen alanda hakimsiniz. Çünkü sizi kuran çiftçiler sizin altyapınız. Bakanlık için de şu önemli ben tarladan sofraya kontrol edeceğim bir alana girmek istiyorsam pancar ekimi sistemini iyi görmem, iyi okumam lazım Türkiye çapında uygulayacağım zaman bu sistemi kullanma becerisini göstermem lazım. O zaman milli güç oluyor.” 
 
PROJENİN, 3 YIL İÇİNDE HAYATA GEÇİRİLMESİ HEDEFLENİYOR
T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünün, 2017 TAGEM Ar-Ge Destek Programı kapsamında Konya Gıda ve Tarım Üniversitesinin yürütücülüğünde, Konya Şeker, PANKOBİRLİK ve Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü’nün de proje ortağı olarak yer aldığı, “Domates Güvesi ile Biyolojik Mücadelede Kullanılan HD73 Irkının Üretim Koşullarının Ticari Formülasyonunun Hazırlanarak Kitle Üretiminin Yapılması” projesi üç yıl içinde hayat geçirilmesi planlanıyor. 
Programın sonunda T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünden (TAGEM) Dr. Suat Kaymak ve Aydan Alev Burçak’a birer plaket takdim edildi. 

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.